100% organická vysoko účinná výživa pre nové enologické výzvy
Fermentácia – základný kameň vinifikácie
Fermentácia má primárny význam na dosiahnutie požadovaného enologického cieľa. Kvasinky potrebujú energiu, zdroje uhlíka, dusíka, aktivátory metabolizmu a ochranné faktory. Všetky tieto komponenty musia byť v mušte prítomné alebo doplnené pomocou exogénnych prísad.
OIV (Medzinárodná organizácia pre vinič a víno) pripúšťa použitie fermentačných aktivátorov ako sú autolyzáty, bunkové steny kvasiniek, amoniakálne soli, tiamín a celulóza. Pridanie aktivátorov napomáha rýchlemu spusteniu, regulárnemu priebehu a úspešnému ukončeniu alkoholovej fermentácie.
Technické vlastnosti
CREAFERM EXTRA je inovatívna formulácia vyvinutá Y-TEAM Ever, ktorá umožňuje maximálnu expresiu vyšľachtených kvasiniek aj pri fermentácii muštov z náročných technologických protokolov (stabulácia, redukcia, macerácia, sušenie, kryomacerácia). Ide o špeciálnu zmes autolyzátu a purifikovaných bunkových stien kvasiniek, ktorá garantuje maximálnu nutričnú kapacitu, detoxifikačné pôsobenie a ochranu blastomycetickej flóry.
Výhody produktu
- Prináša mastné kyseliny s dlhým reťazcom, steroly a ergosterol, ktoré podporujú vitalitu kvasiniek.
- Minimalizuje akumuláciu toxických mastných kyselín so stredným reťazcom (oktánová, dekánová, dodekánová).
- Uvoľňuje vitamín tiamín a minerálne soli.
- Optimalizuje fermentačnú kinetiku, obmedzuje tvorbu nežiadúcich sekundárnych zlúčenín.
- Zvyšuje krémovitosť a jemnosť perlage pri výrobe šumivých vín.
Použitie a dávkovanie
Odporúčané dávkovanie závisí od zloženia muštu, požadovaného enologického cieľa a technologických podmienok:
- 50 g/hl do štartéra fermentácie (pied de cuve, 10% celkovej masy).
- 20–30 g/hl do muštu pri očkovaní kvasiniek.
- Pri muštoch chudobných na dusík (<100 mg/l APA) odporúčaná suplementácia minerálnym nutrientom (napr. Zimovit).
Zloženie
Autolyzát kvasiniek, bunkové steny kvasiniek, tiamín chlórhydrát. Obsahuje celkový dusík (8,10 g/100 g), steroly, ergosterol, mononenasýtené tuky, glukány, manány, oxid fosforečný a tiamín.
Hlavné účinky jednotlivých zložiek
- Autolyzát kvasiniek: zdroj dusíka, aminokyselín, podporuje produkciu vyšších alkoholov a aromatický rozvoj.
- Bunkové steny kvasiniek: detoxifikácia, ochrana bunkovej membrány, eliminácia CO₂, dodávka manoproteínov a polysacharidov.
- Tiamín: stimuluje fermentáciu, zasahuje do metabolických procesov kvasiniek, reguluje absorbciu dusíka.